
bron: https://www.wired.co.uk/article/greta-thunberg-climate-crisis
Jullie zijn de ondernemers van de toekomst. Als jonge ondernemers hebben jullie de kans om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij door de keuzes die jullie maken als ondernemer. Met welke leverancier ga je in zee, kies je duurzaam materiaal of ga je uit van het hergebruiken van materiaal of het terugnemen van gebruikte goederen. Ook kan je met jouw merk een bijdrage leveren aan een schonere wereld zoals peukenzee deed met het terugdringen van de peukenzee op festivals. De duurzame goals gaan niet alleen over een schonere wereld maar ook over een gelijkere wereld, je kan ja dan ook inzetten voor meer gelijkheid en verbinding tussen de mensen en kiezen om een sociale bijdrage te leveren middels jouw onderneming. En uiteraard kan je ook alles proberen te doen en een positieve imprint achter te laten bij zoveel mogelijk mensenJ
Duurzaam ondernemen is, in tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken, innovatie en vooruitgang. Het gaat namelijk niet om minder, minder, minder. En het gaat al helemaal niet om geitenwollen sokken ofzo. Het gaat om het creëren van meer mogelijkheden met minder middelen. Slimmer omgaan met wat we hebben dus.
Positief resultaat. Voor de planeet én de mensen.
Sustainable Development goals
De Sustainable Development goals zijn opgericht door de United Nations om samen naar een eerlijke en duurzame wereld gaan. Bart Grevenhof geeft op 3 oktober een hoorcollege waarin hij het beeldend verteld en je handvatten geeft om hier verder over na te denken. Je kan je hiervoor opgeven via de site van het 10k programma van de HvA. Mocht je echt niet kunnen kijk dan op deze site die vertelt het zeker beter dan ik het kan vertellen.
Wanneer je je echt goed wilt voorbereiden, neem dan onderstaande externe links eens goed door:
- Hier zomaar een voorbeeld van een geslaagde duurzaamheidsstrategie uit een vorige minor, laat je inspireren.
- Creating Shared Value, een goed leesbaar document over waar duurzaam ondernemerschap naartoe beweegt.
- Indrukwekkende documentaires over duurzaamheid op Tegenlicht, zoals deze.
- En kijk vooral eens deze, terwijl je lui op de bank ligt.
- Of lees de artikelen van Emy Demkes over duurzaamheid in de mode.
Portfolio opdracht: OP1 Duurzaamheid poster
Beschrijf en visualiseer p jouw poster wat jouw bedrijf nou écht toevoegt aan de wereld, aan de maatschappij. Hoe jij het verschil gaat maken in deze wereld? Wat ga je echt doen aan duurzaamheid in jouw bedrijf, welke zaken ga jij doorvoeren binnen jouw onderneming om socialer en duurzamer te ondernemen?
Ontwerp een poster op A1 formaat
- Welk probleem je op gaat lossen of welke kans je benut.
- Voor wie (welke doelgroep) dit relevant is, dus wie gaat jouw idee gebruiken of ervan profiteren.
- Hoe jouw onderneming werkt, bijvoorbeeld door te laten zien welke technologie je gebruikt, hoe jouw onderneming eruit ziet of hoe het proces eruit zal gaan zien.
- Aan welke United Nations Sustainable Development Goal(s) jouw idee een bijdrage gaat leveren.
- Wie jij bent/jullie zijn én waarom juist jullie de motivatie, kennis en vaardigheden hadden om dit idee te ontwikkelen (en ermee door te gaan).
- De feiten en cijfers achter jouw verhaal.
Belangrijk om in gedachten te houden
- De poster moet voor zichzelf spreken, beeld en tekst geven een volledige toelichting van jullie bedrijf!
- Zorg voor een professionele indruk en kies een passende uitstraling voor jullie onderneming.
- Voor het meedoen aan de 10K competitie is het inlever moment 20 December 2019. Meer informatie hierover kan je vinden op de 10k site.
- Voor de 10K bijdrage druk je je poster af op A1 formaat schuimbord ( liggend of staand formaat) minimaal 1000px breed voor de korte zijde.
Op woensdag 2 oktober is het verplichte hoorcollege dat je gaat hebben voor deze OP1 en op donderdag 3 oktober kan je naar het hoorcollege van Bart Grevenhof voor meer informatie betreffende de SDG’s.
De deadline van jouw tegel ‘Duurzaamheid’ tijdens minor 28 is 30 oktober 2019. Ik probeer binnen twee weken na die datum alles te hebben nagekeken.
De deadline van de herkansing voor jouw duurzaamheid poster is 9 december 2019. Mocht je een herkansing hebben, mail dan een pdf van je poster onder vermelding van het teamnummer naar t.k.hulst@hva.nl en vraag mij om je poster te beoordelen.
Nog een aantal aanvullende tips van Bart van Grevenhof van het lectoraat ondernemerschap:
Het is wellicht nog goed om te benadrukken dat het om een informatieve poster over jullie bedrijfsidee gaat. De poster is een A1 formaat poster en dat houdt in dat je veel ruimte hebt om jullie bedrijfsideeën toe te lichten. Het is niet zo dat een andere aanpak niet kan werken, maar mocht je als feedback hebben gekregen dat onderdelen niet duidelijk zijn dan helpt dit voorbeeld over Duurzaamheid & Ondernemerschap op de HvA wellicht qua beeldvorming.
SDG’s zijn een beeldmerk waar je conform de richtlijnen mee om dient te gaan, niet alle inzendingen hebben dat gedaan. Twijfel je of je het juist hebt gedaan kijk dan even naar de guidelines.
Succes met jullie inzendingen ook namens het lectoraat Ondernemerschap en 10K
Webcolleges

Versie 1.2.1